Krokiety z soczewicą

Przedstawiamy Państwu przepis na pyszne, wegetariańskie krokiety z soczewicą.

KUCHNIA REGIONALNA - KROKIETY Z SOCZEWICĄ

Naleśniki:

  • 1 l mleka
  • 3 jaja
  • 30 dag mąki
  • 4-5 łyżek oleju
  • szczypta soli

 

Wymieszać mleko, jaj i mąkę trzepaczką bądź mikserem, dodać olej i sól. Rozgrzać mocno patelnię, posmarować olejem i usmażyć pierwszy naleśnik. Pozostałe można smażyć bez tłuszczu.

 

Farsz:

  • 1 szkl.soczewicy
  • 1-2 cebule
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku

 

Soczewicę zalewamy zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin aby zmiękła (może być cała noc). Następnie przepłukujemy, wsypujemy do garnuszka i zalewamy wodą, ale tylko tyle by soczewica nie całkowicie była nią pokryta i gotujemy do miękkości. W trakcie gotowania powinna ona wchłonąć niemal całą wodę.

Cebulę drobno siekamy, wrzucamy na rozgrzany na patelni olej i szklimy. Ostudzoną soczewicę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia lub miksujemy bardzo dokładnie blenderem. Na zeszkloną cebulkę wrzucamy masę z soczewicy oraz przyprawy i smażymy ok.kilkunastu minut aby całość dokładnie się połączyła smakowo.

Gorącym farszem smarujemy naleśniki. Zakładamy boki do środka i zwijamy ścisłe ruloniki.

Najlepiej smakują obsmażane, można je dodatkowo panierować, wówczas są bardziej chrupiące. Podajemy do czerwonego barszczu, z surówkami bądź jako samodzielne danie.

 

 

Justyna lewkowicz