Tortuny

Tortuny to wyśmienita potrawa, która pochodzi z Polski Wschodniej. Bardziej znana jest wersja z soczewicą, ale tortuny  z grzybami i kapustą, które prezentujemy  są ciekawą alternatywą i zapewne spotkają się z uznaniem licznego grona smakoszy.

Przepis na tartuny z grzybami i kapustą

 

Składniki:

  • 20 szt. ziemniaków
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • cebula
  • kilka suszonych grzybów
  • dużą garść kiszonej kapusty
  • sól, pieprz
  • wędzony boczek
  • 3-4 łyżki oleju

 

Grzyby moczymy, a gdy zmiękną wrzucamy do garnuszka, na nie kapustę i odrobinę wody. Gotujemy ok.45-50 minut. Studzimy. Następnie mielimy. Cebulkę kroimy w kostkę, szklimy na oleju, potem wrzucamy zmieloną kapustę z grzybami, doprawiamy do smaku. Farsz należy porządnie przesmażyć, wtedy jest smaczniejszy.

Surowe ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce. Odciskamy z nich sok prze gazę i odstawiamy na ok.15 minut. Sok odlewamy, a skrobię, która pozostanie na dnie miski z sokiem dodajemy do ziemniaków. Ugotowane ziemniaki tłuczemy i dodajemy do ziemniaków surowych. Dodajemy mąki. Całość lekko solimy. Wyrabiamy na gładką masę. Nabieramy porcję masy, robimy z niej placek, nakładamy łyżeczkę nadzienia, zawijamy tworząc owalny kształt. Gotujemy. Podajemy z przesmażonym boczkiem pokrojonym w paseczki. Jeżeli ktoś lubi smażoną cebulkę, warto dodać odrobinę do boczku.

 

Justyna lewkowicz