Babka cytrusowa

Babka to idealny deser na 30 września - Dzień Chłopaka, albo 10 marca – Dzień Mężczyzny...

Nasza „babka” jest szczególna w swoim rodzaju – to babka cytrusowa, uwodzi zapachem i kolorami. Smakuje wyśmienicie. Polecamy!

 

Przepis na babkę cytrusową

 

Składniki

  • 5 jaj
  • 1 szkl. cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szkl. mąki
  • 20 dag masła
  • skórka pomarańczowa (małe opakowanie)
  • 3-4 cytryny (zależnie od wielkości)+4-5 łyżek cukru pudru

 

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać miękkie masło, dokładnie utrzeć. Następnie dodać przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia, a potem skórkę pomarańczową i pianę ubitą z białek, delikatnie wymieszać.

Formę do babki dokładnie wysmarować. Przełożyć ciasto i piec ok.1 godz.

Wycisnąć sok z cytryn i wymieszać go z cukrem. Gorącą babkę nasączyć sokiem cytrynowym. Po ostudzeniu polać ulubioną polewą, lukrem lub posypać cukrem pudrem.

 

 

Justyna Lewkowicz