Rolada z ziemniaków

Prezentujemy kolejną potrawę dla wegetarian, wiejską roladę z ziemniaków.

Rolada z ziemniakow


 

Składniki:

 

•    2  kg ziemniaków
•    1 łyżeczka soli
•    4 łyżki kwaśnej śmietany (18%)
•    4 łyżki  masła
•    przyprawa do ziemniaków
•    ewentualnie suszony lub świeży koperek, lub inne ulubione zioła.
•    Paczka kwadratowych wafli
 
Ziemniaki obieramy, solimy i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy i rozdrabniamy- możemy to zrobić tradycyjnie, używając tłuczka, można także przepuścić gorące ziemniaki przez praskę- wtedy będą bardziej kremowe.  Dodajemy przyprawę do ziemniaków, masło, śmietanę i, jeśli lubimy koperek lub inne zioła, całość bardzo dokładnie mieszamy- musi powstać gładka masa.
Gorącą masę ziemniaczaną wykładamy na wafel. Równomiernie rozsmarowujemy po powierzchni, chwilkę czekamy, aby wafel nieco zmiękł i nie pękał podczas rolowania. Gdy wafel jest już plastyczny, formujemy roladki.

 

Takie ziemniaczane roladki możemy jeść zaraz po przygotowaniu. Doskonale smakują również podgrzane na patelni.
Możemy je podawać z kotletami i zrazami, lub jako samodzielne danie, np. z dodatkiem sosu grzybowego lub pomidorowego.

 

 

Justyna lewkowicz