Zakwas buraczany

W rytmie zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia proponujemy Państwu jedyny w swoim rodzaju ZAKWAS BURACZANY.
Do bezpośredniego picia na ciepło lub jako wspaniała baza barszczyku na wigilijny stół.

 

Składniki

  • 6-7 dużych buraków ćwikłowych (ok.2-2,5kg)
  • 3 l wody, przegotowanej, lekko ciepłej
  • 6-7 ząbków polskiego czosnku dobrej jakości
  • 8-9 ziarenek ziela angielskiego
  • 3-4 liście laurowe
  • ok.1/2 łyżeczki soli
  • 2 kromki chleba razowego


 kwas buraczany - składniki


Buraki tarkujemy bądź kroimy w drobne paski. Na dno kamiennego garnca przeznaczonego do kiszenia specjałów wkładamy kromkę chleba, wrzucamy połowę przypraw, a następnie wkładamy buraki. Na wierzch dokładamy resztę ziół, sól, drugą kromkę chleba i zalewamy całość wodą, jeszcze ciepłą po uprzednim przegotowaniu.

 kwas buraczany


Garniec przykrywamy lnianą ściereczką, przyciskamy lekko wieczkiem i odstawiamy w ciepłe miejsce (temperatura pokojowa) na ok.3-4 dni.
Kiedy płyn uzyska odpowiednią barwę i tęgość smaku odcedzamy go i przelewamy do słoików. Należy go następnie przechowywać w lodówce, bądź zużyć.
Najlepiej smakuje ciepły.
Można na jego bazie przygotować również wspaniały barszczyk, prawdziwy przysmak wigilijnego stołu.

 

Justyna Lewkowicz