Pyszne pączki ziemniaczane

Już wkrótce "Tłusty Czwartek", dzień długo wyczekiwany przez wszystki łasuchów, więc w naszym dziale kulinarnym przepisu na pączki zabraknąć nie może...

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 10 dag drożdży
  • 1 kg mąki
  • 3 całe jajka
  • 3 żółtka
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżki spirytusu
  • 3/4 szklanki cukru
  • olej
  • marmolada


Jajka (3 całe + 3 żółtka) utrzeć razem z cukrem. 1 kg ziemniaków ugotować i przepuścić przez maszynkę. Na jeszcze ciepłe ziemniaki pokruszyć drożdże, wymieszać. Dodawać powoli mąkę, masło, spirytus oraz ubite jajka, ciągle  ugniatając masę. Ciasto wyrabiać, aż nie będzie się przyklejało do rąk. Następnie wydzielać  - najlepiej szklanką porcje na pączki. Palcami delikatnie je rozwałkowywać, a następnie nakładać nadzienie wedle uznania. Zlepiać jak pierogi i delikatnie urabiać kulkę. Pączki odłożyć w ciepłe miejsce na kilkanaście minut do wyrośnięcia. W tym czasie zagotować olej. Pączki kłaść na rozgrzany tłuszcz i obracać, gdy będą już ciemno brązowe. Obtaczać w pudrze dopiero po ostygnięciu.

Życzymy smacznego!

Dorota Rauk